Wednesday, 26 September 2012

Rakan blog klik 1 Malaysia (RBK1M)

  Blogwalking-blogwalking,, jalan2, singgah2,, baca entry blog orang.. korang selalu x bwat macam2??? Mest acap kali kan?? Serai asyik berjalan sana sini mencari tutor yg blh bg pedoman untuk kemaskan blog, blogger baru katakan kena la sentiasa belajar. Adeh

  Susah gak nak berjalan sana sini, terjah tutor sana sini, tapi sekarang serai x sedar ada satu blog yang boleh membantu bagi memudahkan semua urusan nie..ha3 tau blog ap???

  RBK1M telah banyak membantu blogger baru macam serai ni mengenali dunia blog dengan mendalam. Apa2 pun tq RBK1M. Semua yg kita fikir seradang adalah satu Malaysia sehinggakan blog blh diwujugkan juga...terbaik

  Kepada yg belum mengenali RBK1M ni, rajin2 la jengokkan diri ke sini yer...

Monday, 24 September 2012

6 tips selesa di kamar tidur


  Apa kata anda tentang tidur??? Adakah satu aktiviti atau kerja kosong je???kalau sesiapa yang fikir itu aktiviti kosong,so malam ni sengkang mata dan jangan tidur yer???..Sebenarnya tidur adalah aktiviti yang bagus untuk badan bagi menjana tenaga yang baru utk kita buat kerja esoknya.

  So,bagaimana kita nak dapatkan tidur yang elok dan sempurna supaya badan kita mempunyai masa yang cukup untuk menjanakan kembali tenaga yang telah tercicir. Dibawah ni adalah tip yang berguna untuk anda dan selamat mencuba..

1. Pastikan anda telah menunaikan solat imsyak

2. Siapkan segala  xsement yang nak dihantar esok

3. Jangan lupa basuh kaki kpd yg lupa

4. Pastikan selimut dcc dan kipas dipasang

5. Make sure baju dipakai, so gf or bf x meleter

6. Lastly baca doa tidur di bawah
tq 4 doa














Saturday, 22 September 2012

Terbeliak Lidah Belajar Bahasa



                Orang kata nak melentur buluh biarlah dari rebungnya kan??? Tapi masalahnya rebung dah menjadi batang , nak melenturnya tu boleh tapi susah sikit babnya  banyak keringat perlu diguna. Itupun law dapat dilentur, tapi  law sebaliknya fahamlah..
                Mulanya hati  pergi kelas bahasa (bahasa mandarin )dengan semangat yang membara, azam yang jitu dalam diri sudah disematkan untuk menangkap segala ilmu yang dikeluarkan oleh lecturer. Segala persoalan akan dipersoalkan sekiranya ada kemuskilan tanpa ragu lagi.
                Akhirnya azam yang teguh  tinggal bersepai dijalan,, nak buat macam mana first day lam kuliah da kena belajar konsonan la katakan law malaynya. Tapi lecturer kata fonetik(pinyin), entah ap maksudnya susah nak persoalkan. Firstly yang kitaorg blaja “bo,po,mo,fo” dari awl sampai dua jam seterusnya.ulang dan terus berulang.
                Terbeliak juga lidah nak ulang mende macam gitu, tambah pulak masa tu kelas pagi yang dihadiri dengan perut kosong yang berkerongcong . tekak pula rasa loya bila nak ulang semua 2, babnya terpaksa tahan tekak nak sebut “ang”ng”.”bantai jela.”
                Meronta sekejap jiwa ini nak tahan semua ini,berat ngat lebih berat dari badan ak,pepun yang terbeliak tu la tetap jadi ingatan untuk ak sepanjang semester kali ini,, tahan dan usaha untuk  hari yang mulia.




Comments System

Disqus Shortname