Macam ni baru betul,,,apa kata anda??? - Isam Ismail

Thursday, November 22, 2012

Macam ni baru betul,,,apa kata anda???

Macam baru dikatakan satu kaedah yang betul untuk mengelakkan berlakunya zina yang berleluasa,, walaupun sedar tentang hakikat umurnya tapi perasaanya untuk mengelakkan berlakunya zina  tetap dipandang tinggi lalu melangsungkan perkahwinan..

Wajib kita berkahwin apabila merasakan diri kita takut terjerumus ke dalam lembah zina.. Semoga pilihan mereka kekal ke akhir hayat..

Kulim: “Daripada buat maksiat, lebih baik kami kahwin,” demikian kata Mohd Fahmi Alias, 17, yang berhasrat berkahwin dengan seorang budak perempuan yang baru mencecah usia 13 tahun.

Walaupun menyedari hasratnya itu mungkin dibantah termasuk menimbulkan andaian kurang menyenangkan, namun bagi Mohd Fahmi pernikahannya dengan Nor Fazira Saad dianggap sebagai langkah terbaik bagi mereka berdua.
“Saya sudah sedia memikul tanggungjawab untuk bergelar suami. Saya percaya kami boleh berdikari dan saya akan tumpukan kepada perniagaan keluarga untuk menyara hidup kami berdua.

“Saya tidak kisah apa pandangan masyarakat terhadap kami berdua kerana yang penting keluarga di kedua-dua belah pihak sudah bersetuju,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Naga Lilit, di sini, semalam.

Katanya, mereka akan melangsungkan majlis perkahwinan di kediamannya pada 24 November ini.

Ditanya mengenai masa depan Fazira, Fahmi berkata beliau tidak akan menghalang kalau Fazira ingin melanjutkan pelajaran selepas berkahwin dan ia bergantung kepada kemahuan pasangannya itu.

Fazira berkata, usianya bukan penghalang menjadi dan sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab itu.
“Kami sudah dapat restu kedua ibu bapa kami dan saya kini banyak menerima tunjuk ajar keluarga Fahmi yang sememangnya memahami kesulitan dialami saya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Bahagian Penguat kuasa Pejabat Agama Islam Daerah Kulim, Azmi Ahmad, mengesahkan waris gadis berkenaan membuat permohonan kepada Mahkamah Syariah Daerah mengikut Enakmen Keluarga Islam 2008 (Pindaan) Negeri Kedah.

3 comments:

  1. TAPI bersediakah dari segi mental dan fizikal walaupun dia merasakan telah bersedia,,, banyk lg aspek kena lihat... time belajar perkahwinan dulu pun, orang yng wajib kawin adalah yang rasa tak leh menahan nafsu, dan mampu Lahir dan Batin.. bukan batin semata. wallahu a'lam,, moga jodoh mereka kekal selama-lamanya

    ReplyDelete
  2. wow.. semoga dipermudahkan segala urusan... semoga si lelaki mampu menjadi ketua keluarga..~

    ReplyDelete
  3. kecik lagi budak tu ..nak kawen da dgn dia..haduih ..tapi kalau da ready zahir batin, takpe laa

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012