Wednesday, 5 November 2014

Review Asus Zenfone 5

Assalamualaikum wbt...

Baru-baru ini asus dengan jayanya telah melancarkan tiga model zenfone baharu iaitu zenfone four,five,dan six. Ketiga-tiga asus zenfone ini mempunyai spesifikasi yang hampir sama, cuma beza ketara yang boleh dilihat pada mata kasar adalah saiz skrin terutamanya, kamera, dan processor yang diguna pakai. Untuk entri kali ini ak nak review asus zenfone five yang telah ak pakai berbulan lamanya dari september dua ribu empat belas sehingga sekarang.

Bagi ak asus yang sedang dipakai adalah yang terbaik dari segi harga yang ak dapat dengan spesifikasi yang dibina didalam zenfone itu sendiri, bukan senang nak dapat gadjet yang mempunyai kamera belakang dengan pixels yang baik ditambah pula pixels kamera depan yang terbaik bagi kaki selfie dengan harga yang murah dan berpatutan nak dibandingkan dengan samsung, oppo dan sebagainya.

Bukan sahaja dengan kameranya yang mempunyai pelbagai ciri dan kelebihan, asus ini guna terbina didalamnya sistem android 4.4 (upgrade)  dengan 2GB ram dan storage 8GBinternal dan external up to 64GB dengan intel inside. Wow,, bagi ak yang kali pertama jatuh hati dengan jenama asus ini agak terkejut sedikit dengan kelebihan yang ditawarkan. Sebelum ini ak ada buat survey untuk dapatkan gadjet bagi kegunaan ak sendiri, namun kebanyakan gadjet yang ditawarkan tidak mengikut minat ditambah pula harga yang ditawarkan berbeza dengan kemampuan yang dimiliki.


Jadi dengan kelebihan smartphone asus zenfone five ini, ak boleh menjelajah dunia yang serba canggih ini dengan harga pasaran RM599 sahaja. Nak kata murah harganya tidak la, tapi dengan spec yang tinggi dan terbaik bagi ak zenfone five boleh berada di kedudukan 4.5/5..



Dibawah adalah spesifikasi penuh asus zenfone 5 yang ak perolehi dari sesawang gadjet... Kalau nak compared dengan zenfone 6, sudah tentu zenfone 5 kalah dari segi jangka hayat bateri, saiz skrin dan pixels kamera, dan juga harganya lebih mahal sedikit dari zenfone five iaitu RM799 dipasaran dengan original set. Nak tahu perbezaan original set dan ap set?? jangan lupa tunggu update yang akan datang... :)


GENERAL
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Dual SIM (Micro-SIM, dual stand-by)
2014, January
Available. Released 2014, April

BODY
148.2 x 72.8 x 5.5-10.3
145 g (5.11 oz)

DISPLAY
IPS capacitive touchscreen, 16M colors
720 x 1280 pixels, 5.0 inches (~294 ppi pixel density)
Yes
Corning Gorilla Glass 3

SOUND
Vibration, MP3 ringtones
Yes
Yes

MEMORY
microSD, up to 64 GB
8/16 GB, 1/2 GB RAM

DATA
Yes
Yes
HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
v4.0, A2DP, EDR
microUSB v2.0

CAMERA
8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Geo-tagging
1080p@30fps
2 MP

FEATURES
Android OS, v4.3 (Jelly Bean), upgradable to v4.4.2 (KitKat)
Intel Atom Z2580/ Z2560
Dual-core 2 GHz (Z2580)/ 1.6 GHz (Z2560)
PowerVR SGX544MP2
Accelerometer, proximity, compass
SMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
HTML
FM radio
Yes, with A-GPS, GLONASS
Yes, via Java MIDP emulator
Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Champagne Gold, Twilight Purple

- MP3/WAV/eAAC+ player
- MP4/H.264/H.263 player
- Organizer
- Document viewer
- Photo viewer/editor
- Voice memo/dial
- Predictive text input

BATTERY

Non-removable Li-Po 2110 mAh battery
(2G) / Up to 353 h (3G)
(2G) / Up to 18 h 30 min (3G)

MISC
1.18 W/kg (head)    
0.53 W/kg (head)    


6 comments:

  1. Wow! Menarik jugak Zenfone 5 ni ye.. Harga pun berpatutan.. Nanti dah dapat keje bolehla tambah gadget.. Hehe..
    RosmizaAliDotCom

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada lebih x salah angkat zenfone 6 terus .. ehhe

      Delete
  2. wah ane nunggu diskon an aja gan

    ReplyDelete
  3. Cakap sekali ni handphone,,,saya nak beli saje

    ReplyDelete
  4. Spesifikasi dan harga nya keren ya,,,murah dan berkualitas
    bisa buat foto foto keren nih di Bali soalnya mau ke tempat rekreasi di bali

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas informasinya :)

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012

Comments System

Disqus Shortname