Saturday, 27 October 2012

Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Penat.... fuh agak terasa bahang mentari atas kepala kali ni,, tak tahan asenya dengan cuaca Kuala Lumpur hari ini,, dengan panasnya,dahaganya dan satu perasaan lagi sesat di terminal Bersepadu selatan. Wow, bukan main besar lagi terminal ni, macam lapangan terbang pun ada tapi itu Cuma macam la(umpama). 

aku da sampai
 Kali pertama aku sesat dekat tempat besar macam tu, da la sorang2 baru kenal plak tu, terasa memang betul keasingan, tak terkata sepatah kata, Cuma membisu  menikmati besarnya terminal.

Sesampai je ak dekat tempat ketibaan ak da jadi blur “macam mana ni?””apa patut aku buat?”
Last2 ini gak aku buat “ikut jela mane semua orang pergi,ikut rentak dulu, pas2 pandaila”
Seb bek kata hati ak betul, ak ikut jela semua org kemana dia menuju.

Didalamnya plak, tak tergambar dengan perasaaan ak, orang ramai giler memenuhi ruangan menunggu, ada yang siap bersila ag, seb bek ak tak jumpa orang yang tidur? Law tak len plak andaian ak tentang terminal ni.

“,Mana la ak nak pergi ni?”macam mana aku nak sampai ke rumah secepat da sepantas?” da penat suda. Dengan tak fikir panjangnya ak pusing2 la benda yang besar ni, baca sign board sini sana, cari halatuju.

Teringat balik pesan akak ak “,lepas sampai KL amik tren atau bas ke Kota Damansara,” Tren??? Bas?? Berjalan la ak dengan kepenatan mencari kaunter tiket tren?.. hah da jumpa”kenapa ramai sangat ni? Law macam ni susah la ak nak beli, da la orang baru”  bisik dalam hati konon.

“malas ak tunggu” memberontak sendiri. Carilah ak tempat hentian bas Bandar plak, cari2 jumpa, “ adoi tanga plak da” berjalan la turun..ase nak pengsan.

TET,, “ macam mana nak amik tren atau bas ke kelana jaya?” Tanya ak pada driver bas 2..kenapa kelana jaya? Babnya kelana jaya tu stesen LRT paling last, so kak aku bagi pilihan kat ak, nak nek bas ker LRT..kalau LRT turun di Kelana Jaya law bas turun dekat Kota Damansara.

besar kot
“pergi ke kota raya dulu pas2 amik LRT dekat pasar seni” bebel akak driver.”ooo, ingatkan dapat terus ke kelana” desus ak sambil bayar tiker, RM2.00 untuk perjalanan sehala.

“sejuk” wah terasa da nak demam nie,macam mana law tak sampai hala tuju” agak risau da ak pikir sal perjalanan yang tak berkesudahan ni.. bimbang demam dalam bas, susah gak ak nak mintak tolong, da la rumah belum ak jumpa lagi.

Peluk diri sendiri nampaknya ak lam bas, hilang sejuk sorang2, “TING” wah ader gak orang nak turun sama tempat dengan ak, tak payah2 ak tekan loceng, ha3,. Turun la ak berjalan melintas jalan yang agak sibuk. Akhirnya dengan kesyukuran ak sampai di kawasan berdekatan dengan rumah akak ak. Tak der orang nak risau lagi, terutama bakal orang rumah, membebel dia tahu2 ak tak sampai lagi, risau katakan,

“kenapa tak sampai lagi?? Buat ap lagi??? Bila nak sampai??” separuh bebelan, dengar jela ak, dia tak tahu yang ak ni penat tambah lapar tak palk Tanya mende 2,, sabar jela hati, nk marah sikit takut jadi len dengan penat2...

“zinger burger satu kak,makan.”ha2, di KFC bersebelahan PETRONAS berdekatan seksyen 4kota damansara. sempat lagi ak makan zinger nie,, nak rasa jer macam mana rasanya. Boleh tahanla sedap,, biasa je bagi ak..

Pengalaman ak di tempat baru dan besar,, law baru kecil takper nie baru besar,, mati katak la ak ketakutan fobia tempat besar2.

wassalam





No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012

Comments System

Disqus Shortname