Saturday, 29 December 2012

Perbezaan diantara telur ayam palsu dan asli

Telur ayam palsu? relevan ke??. Pada yang sukar nak mempercayainya percayalah,, memang ada dan aku pernah makannya, bukan sekali tapi dua kali.

Secara tak sengaja pembelian telur kali ini menemui sejumlah telur ayam palsu yang mengandungi banyak bahan kimia di pasaraya mini dekat tempat tinggal aku..arghhh, apa yang akan jadi ni, makan da,, siap berulang plak..??

Ketahuilah perbezaan telur ayam asli dan palsu:

1. Bau
Telur asli baunya lebih hanyir dan seakan bau daging tetapi telur tiruan baunya hanyalah bahan kimia dan tidak berbau hanyir.Bila digoreng yang asli baunya lebih wangi nak dibandingkan dengan tiruan..

2. Rasa
 Telur asli rasanya lebih sedap,wangi dan lemak, tetapi telur tiruan tiada rasa.

3. Bentuk dan saiz
Telur asli saiznya besar  dan mempunyai bentuk yang bujur,, tetapi yang tiruan bentuk bulat dan dapat dikesan melalui sentuhan dan penglihatan yang telti.

4. Warna
Telur asli mempunyai warna yang terang dan gelap, untuk telur putih warna lutsinar, tetapi telur tiruan warnanya seakan pudar dan apabila kita pecahkan putih telur dan kuning telur akan terus bercampur.


tiruan

asli
Kandungan telur tiruan:

>Kulit telur
Diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala

>kuning  dan putih telur
Menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

Kesan:
Boleh menjejaskan kesihatan seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati.oh.no3..


Buat duit mudah dengan kongsikan iklan _Says.com
60 % pelajar sukakan permainan Video
Play this game if you like karaoke
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Perhatian kepada lepasan SPM dan STPM
RM100k dengan cara yang mudah



7 comments:

  1. owh yeke??tapi kan tau x yg telur ayam kalau lm2 boleh msuk angin.bila kite nk mkn kuning dy jdik mcm telur tiruan n xsedap

    ReplyDelete
  2. dalam class ari itu , doc pnah cakap pasal imitation egg , ingat benda uh tak wujud , tp mmg betul2 ada... :)
    tengs 4 the info... :)

    ReplyDelete
  3. aku tak pernah tahu pong ada telur tiruan...tp kekadang telur yg aku beli..still ada melekat bulu ayam sikit...so aku considered telur tu asli...tp kan opah aku punya ayam..kuning telur tetap akn bercampur dgn putih telur tuh bila di pecahkan...

    ReplyDelete
  4. kan pernah kecoh pasal isu ni dulu. sampai tiap kali nak goreng telur aje , saya ambil masa beberapa minit nak menilik telur tu ==' sape punya idea ye gamaknya?

    ReplyDelete
  5. Pernah baca somewhere akan kewujudan telur vpalsu ni..tapi lupa nak check lah..entah-entah dah banayk makan telur palsu..adoi!!!

    ReplyDelete
  6. tenks untuk info :)

    anda ditag

    http://gilapotato.blogspot.com/2012/12/gempak-giveaway-by-farah-puteri-ain.html

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012

Comments System

Disqus Shortname