Saturday, 8 November 2014

Bersihkan Url Bermasalah dengan Broken Link Checker

Assalamualaikum wbt..

Boleh tahan banyaknya broken link dalam blog ak ni,, patut la bila ak apply satu pengiklanan dulu, pihak pengiklanan balas, blog anda mempunyai banyak link yang bermasalah (broken link), so bersihkan dulu dan mohon balik. Kebanyakkan masalah datangnya dari 404 dan bad error. Apa maksud dua term ini ak tidak pasti sangat tapi dia amat menggangu aknya blog.

Dua hari ak amik masa nak bersihkan masalah broken link ini,, bukan senang plak tu nak remove dan ganti dengan link yang baru, Nak tak nak kena pergi satu persatu baru boleh bersihkan. Kalau pengguna blogspot memang cam ni la caranya yang aku jumpa, melainkan anda pengguna wordpress, wordpress sudah menyediakan tools untuk buang url yang bermasalah dengan senang.

Tujuan ak bersihkan link yang bermasalah ini bukan apa, cuma nak pastikan yang blog ni xde masalah dengan google enjin nanti. Bila korang cari belogisam dalam search engine, senang google tunjukkan, takdela sampai google suruh taip mende lain untuk sampai ke blog ak ni..uhuhu

Kalau anda juga berminat untuk memeriksa link yang rosak dalam blog, tools yang boleh anda guna adalah broken link checker,, boleh periksa dekat mana url yang menyebabkan berlakunya masalah. Selain itu peranan webmaster tools juga penting untuk membuang link yang tidak diguna pakai terutamanya kepada penulis yang suka memadam entri dengan suka-suka je, anda ingat bila da padam dia terus hilang?? jadi ini gunanya webmaster tools, untuk padam url yang kita x nak. (maafla ak x link terus ke web tools, sendiri taip yer).

Nanti kalau berkelapangan, ak update cara nak remove link yang bermasalah bagi pengguna blogspot dan cara untuk menggunakan wemaster tools bagi memadan url yang korang tak nak dalam google enjin.(baru belajar teknik seo sebenarnya, hehe)

broken link checker 

antara url yang bawak masalah

berita baiknya,
kebanyakan url bermasalah da diselesaikan dalam masa dua hari

sekian..

8 comments:

  1. Owh okay, baru tahu. Ingatkan lepas delete post, semuanya dah hilang. Rupanya ada lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mest selalu buat kes padam entri sesuka.. uhuuh

      Delete
    2. Aha.. Lebih kurang la. :)

      Delete
    3. sila bersihkan,, sebelum parah

      Delete
  2. Hai belogisam..dah lam tak singgah sini...

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian best ni...

    p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #10. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/11/senarai-url-blog-10.html dan pemenang bertuah telah diumumkan http://www.mialiana.com/2014/11/pemenang-bertuah-url-blog-10.html

    Maaf.. baru sempat nak blogwalking ke sini.

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  4. Salam mesra ;)

    Jemput join segmen CN yer ;)

    http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  5. yer betul... untuk orang yg kurang cerdik mcm saya ni memang kena bukak satu persatu tengok blog mana yg bermasalah dan remove kan...

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012

Comments System

Disqus Shortname