Thursday, 5 December 2013

Broken Link: Macam mana Nak Bersihkan??

Assalamualaikum wbt..

Setelah sekian lama aku mencari apakah yang dimaksudkan dengan BROKEN LINK dan apakah kesannya keatas blog, kini tiba masanya aku sendiri mengambil inisiatif untuk memeriksa berapa banyakkah BROKEN LINK dan kesan yang akan dihadapi oleh blog ini..

Ternyata, hasilnya amat memeranjatkan hati dan setengah jatuh jiwa aku apabila melihat betapa banyaknya BROKEN LINK yang dimiliki oleh blog sendiri... Jumlah keseluruhan BROKEN LINK yang dimilki mencecah angka 10k. haha,tak berapa nak senyum aku nak selesaikan semua ini. Sudahlah masih lagi baru belajar dalam dunia ini terkena pula semua ini, ibarat "Sudah jatuh ditimpa tangga" betul ke??

slow-slow dia keluarkan semua

hasil setelah 15 minit kemudian
BROKEN LINK ini banyak membawa kesan buruk kepada blog kita terutama kepada pengunjung blog sendiri, mungkin mereka rasa frustated dengan seringnya berlaku berlaku pages error 404. Blog kita juga tidak betapa nak mesra SEO sekiranya terlalu banyak BROKEN LINK dan yang terutama google amatlah tidak menyukai kepada website yang mempunyai masalah dengan BROKEN LINK..So becareful, ada cara untuk menyelesaikan semua masalah ini.

Kebanyakan masalah ini hadirnya dari masalah kita memadamkan entry dari blog kita sendiri, mungkin bagi pandangan kita dengan terpadamnya entry dari post akan hilanglah segalanya, tetapi tidak sebenarnya, post anda sahaja yang terpadam, tetapi url masih lagi wujud dalam carian google sehinggalah kita memadam url itu secara manual..

Untuk memastikan blog anda bebas dari masalah BROKEN LINK, anda boleh lawati  brokenlinkcheck untuk blogspot, dan untuk Worpress rasanya ada cara tersendiri untuk memeriksa dan memadamnya.

Tetapi macam mana nak buangkan semua yang rosak ni??? masih mencari jalan..

Sekian


7 comments:

  1. terimakasih..akak pun baru tahu ttg broken link ni

    ReplyDelete
  2. salam Belogisam..dah lama tak datang sini...nway good info..kita pun nak kena check...tq ya...

    ReplyDelete
  3. @Kak Tie jgn lupa check dan baiki ap yg broken..

    ReplyDelete
  4. @Raudzah Z jujur plak kak raudziah,, segan plak admin.. ahakzzz.. check cepat2

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  6. @Tetamu Istimewa waalaikummussalm,,, terima kasih dari admin,,will come to yr blog

    ReplyDelete
  7. kalau tak silap ciktom..blog puannbee.com penah share tutorial buang brokenlink...cb try cari tutorial kat sn...

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi menapak. Jangan lupa tinggalkan komen untuk jejak anda:) SINCE 2012

Comments System

Disqus Shortname