November 2014 - Isam Ismail

Saturday, November 08, 2014

Bersihkan Url Bermasalah dengan Broken Link Checker
Assalamualaikum wbt..

Boleh tahan banyaknya broken link dalam blog ak ni,, patut la bila ak apply satu pengiklanan dulu, pihak pengiklanan balas, blog anda mempunyai banyak link yang bermasalah (broken link), so bersihkan dulu dan mohon balik. Kebanyakkan masalah datangnya dari 404 dan bad error. Apa maksud dua term ini ak tidak pasti sangat tapi dia amat menggangu aknya blog.

Dua hari ak amik masa nak bersihkan masalah broken link ini,, bukan senang plak tu nak remove dan ganti dengan link yang baru, Nak tak nak kena pergi satu persatu baru boleh bersihkan. Kalau pengguna blogspot memang cam ni la caranya yang aku jumpa, melainkan anda pengguna wordpress, wordpress sudah menyediakan tools untuk buang url yang bermasalah dengan senang.

Tujuan ak bersihkan link yang bermasalah ini bukan apa, cuma nak pastikan yang blog ni xde masalah dengan google enjin nanti. Bila korang cari belogisam dalam search engine, senang google tunjukkan, takdela sampai google suruh taip mende lain untuk sampai ke blog ak ni..uhuhu

Kalau anda juga berminat untuk memeriksa link yang rosak dalam blog, tools yang boleh anda guna adalah broken link checker,, boleh periksa dekat mana url yang menyebabkan berlakunya masalah. Selain itu peranan webmaster tools juga penting untuk membuang link yang tidak diguna pakai terutamanya kepada penulis yang suka memadam entri dengan suka-suka je, anda ingat bila da padam dia terus hilang?? jadi ini gunanya webmaster tools, untuk padam url yang kita x nak. (maafla ak x link terus ke web tools, sendiri taip yer).

Nanti kalau berkelapangan, ak update cara nak remove link yang bermasalah bagi pengguna blogspot dan cara untuk menggunakan wemaster tools bagi memadan url yang korang tak nak dalam google enjin.(baru belajar teknik seo sebenarnya, hehe)

broken link checker 

antara url yang bawak masalah

berita baiknya,
kebanyakan url bermasalah da diselesaikan dalam masa dua hari

sekian..

Friday, November 07, 2014

Pencarian 6 Rakan Blogger November
Assalamualaikum wbt...

November already in the house, sebelum disember datang dan berakhirnya dua ribu empat belas ak nak cari enam rakan blogger setiap bulan bermula november. Makna kata bulan ini ak perlu cari enam dan bulan depan ak perlu cari lagi enam,, so totalnya adalah dua belas rakan blogger yang ak nak cari (bersamaan disember).. hehe

Sebelum ak mencari ak nak gitau sedikit kelebihan dengan pencarian enam rakan blogger ni,, bukan saja-saja nak mencari tapi, untuk mengeratkan persaudaraaan antara penulis-penulis di samping bertukar pendapat, maklumlah ak ni bukannya otai blog,banyak ilmu yang perlu ak belajar, coz menulis blog dan mereka blog menjadi satu hobi gatal-gatal time idea hilang,, uhuhu..

Kelebihan enam rakan blogger

Takkan ak tak bagi kelebihan kepada yang menjadi rakan blogger ak kan,, so kelebihan yang aku tawarkan dekat sini adalah :, dua daripada enam blog yang tersenarai akan dipilih secara rawak untuk direview dan keemuanya akan dimasukkan ke dalam bloglist isam ismail setiap bulan. Haaa,, saper nak direview,, meh kita jadi geng rakan blogger,,untung bila direview ni,, banyak kelebihan yang diperolehi nanti..

Sekiranya anda memang bertuah dan kekal sebagai rakan blogger ak,, kelebihan yang pasti akan menanti, iaitu ak akan menjadi salah seorang penaja korang dalam mana-mana segmen yang ingin dianjurkan. *tertakluk kepada terma dan syarat..


Cara menjadi enam rakan blogger

Da ada yang sudi menjadi enam rakan blogger  ker?? terharunya,, caranya mudah sahaja hanya komen entri ini dengan link url blog anda dan masukkan url blog ini ke dalam blog anda supaya senang anda mendapat update terkini,, enam pengomen yang pertama automatik layak menjadi rakan blogger dan terus dimasukkan ke dalam bloglist. Untuk proses review nanti ak akan update..

Get ready!!! 1 2 go,,agak-agak berapa ramai yang sudi yer?? :P ..hehe
Giveaway cuti sekolah by jiwa rosak

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com





Hadiah Terkumpul

Cash : RM 390


Topup : RM 195


Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2




Terima Kasih kepada Sponser




AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 



Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Thursday, November 06, 2014

Nasi ayam Kari menjilat jari Parit Raja
Assalamualaikum wbt..

Lunch time,,, nasi ayam milo ais, itu menu biasa yang diambil oleh semua golongan untuk dijadikan hidangan makan tengah hari..betul ker?? itu fakta memandai je. uhuuhu. untuk entri kali ini ak nak promosikan satu hidangan yang istimewa yang terdapat di Parit Raja, Batu Pahat ini, menunya adalah nasi ayam kari selepas makan mesti menjilat jari.

Nasi ayam kari ni terletak di medan selera Parit Raja berdekatan dengan lampu isyarat, kalau kakak dan abang yang pergi sana pada hari khamis mesti akan berpeluang untuk berbelanja di pasar pagi. Setiap minggu dihadapan kedai nasi ayam kari ini mesti ada penjual dan penggerai yang berniaga, harganya juga berpatutan dari mana-mana mall yang ak pergi,, boleh tawar menawar lagi.. uhuhu

Harga nasi ayam kari ni terlalu ekonomi, nasi dengan ayam goreng, ada sayur banyak ditambah sambal dan kuah kari atau asam pedas harganya baru RM3.50 tidak termasuk air,,air disini mengikut kadar harga biasa pasaran, tapi jangan terkejut disini ada menyediakan ABC yang terbaik, sekali makan nak lagi bukan menjilat jari. Jumlah yang ak belanjakan untuk duit makan disini kurang dari lima ringgit dan tersangatlah ekonomi bagi ak yang masih bergelar pelajar yang tidak mempunyai pendapatan tetap setiap bulan,..tapi kalau da tambah ABC lebih sedikit la RM 5 yer.. Ikut kepada selera dan poket nak makan apa..

Yang berminat untuk singgah kesana, bolehla set gps sekarang, uhuhu waktu jualannya dari jam sepuluh pagi sehinggalah nasi habis terjual,, kebiasaannya petang da habis.. gerainya bernombor 23 kalau pandangan mata aku tidak salah dan memori aku masih panjang...

sekian..


LETAK MAKLUMAT IKLAN

LETAK MAKLUMAT IKLAN





Wednesday, November 05, 2014

Review Asus Zenfone 5
Assalamualaikum wbt...

Baru-baru ini asus dengan jayanya telah melancarkan tiga model zenfone baharu iaitu zenfone four,five,dan six. Ketiga-tiga asus zenfone ini mempunyai spesifikasi yang hampir sama, cuma beza ketara yang boleh dilihat pada mata kasar adalah saiz skrin terutamanya, kamera, dan processor yang diguna pakai. Untuk entri kali ini ak nak review asus zenfone five yang telah ak pakai berbulan lamanya dari september dua ribu empat belas sehingga sekarang.

Bagi ak asus yang sedang dipakai adalah yang terbaik dari segi harga yang ak dapat dengan spesifikasi yang dibina didalam zenfone itu sendiri, bukan senang nak dapat gadjet yang mempunyai kamera belakang dengan pixels yang baik ditambah pula pixels kamera depan yang terbaik bagi kaki selfie dengan harga yang murah dan berpatutan nak dibandingkan dengan samsung, oppo dan sebagainya.

Bukan sahaja dengan kameranya yang mempunyai pelbagai ciri dan kelebihan, asus ini guna terbina didalamnya sistem android 4.4 (upgrade)  dengan 2GB ram dan storage 8GBinternal dan external up to 64GB dengan intel inside. Wow,, bagi ak yang kali pertama jatuh hati dengan jenama asus ini agak terkejut sedikit dengan kelebihan yang ditawarkan. Sebelum ini ak ada buat survey untuk dapatkan gadjet bagi kegunaan ak sendiri, namun kebanyakan gadjet yang ditawarkan tidak mengikut minat ditambah pula harga yang ditawarkan berbeza dengan kemampuan yang dimiliki.


Jadi dengan kelebihan smartphone asus zenfone five ini, ak boleh menjelajah dunia yang serba canggih ini dengan harga pasaran RM599 sahaja. Nak kata murah harganya tidak la, tapi dengan spec yang tinggi dan terbaik bagi ak zenfone five boleh berada di kedudukan 4.5/5..



Dibawah adalah spesifikasi penuh asus zenfone 5 yang ak perolehi dari sesawang gadjet... Kalau nak compared dengan zenfone 6, sudah tentu zenfone 5 kalah dari segi jangka hayat bateri, saiz skrin dan pixels kamera, dan juga harganya lebih mahal sedikit dari zenfone five iaitu RM799 dipasaran dengan original set. Nak tahu perbezaan original set dan ap set?? jangan lupa tunggu update yang akan datang... :)


GENERAL
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Dual SIM (Micro-SIM, dual stand-by)
2014, January
Available. Released 2014, April

BODY
148.2 x 72.8 x 5.5-10.3
145 g (5.11 oz)

DISPLAY
IPS capacitive touchscreen, 16M colors
720 x 1280 pixels, 5.0 inches (~294 ppi pixel density)
Yes
Corning Gorilla Glass 3

SOUND
Vibration, MP3 ringtones
Yes
Yes

MEMORY
microSD, up to 64 GB
8/16 GB, 1/2 GB RAM

DATA
Yes
Yes
HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
v4.0, A2DP, EDR
microUSB v2.0

CAMERA
8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Geo-tagging
1080p@30fps
2 MP

FEATURES
Android OS, v4.3 (Jelly Bean), upgradable to v4.4.2 (KitKat)
Intel Atom Z2580/ Z2560
Dual-core 2 GHz (Z2580)/ 1.6 GHz (Z2560)
PowerVR SGX544MP2
Accelerometer, proximity, compass
SMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
HTML
FM radio
Yes, with A-GPS, GLONASS
Yes, via Java MIDP emulator
Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Champagne Gold, Twilight Purple

- MP3/WAV/eAAC+ player
- MP4/H.264/H.263 player
- Organizer
- Document viewer
- Photo viewer/editor
- Voice memo/dial
- Predictive text input

BATTERY

Non-removable Li-Po 2110 mAh battery
(2G) / Up to 353 h (3G)
(2G) / Up to 18 h 30 min (3G)

MISC
1.18 W/kg (head)    
0.53 W/kg (head)    


Tuesday, November 04, 2014

Join giveaway bersama mamaniza  [Giveaway by mamaniza.com]

Assalamualaikum

Setelah sekian lama,, kini masanya untuk menyertai invitation dari blogger untuk menjayakan giveaway dan contest yang dianjurkan...Hari ini masanya bersama giveaway by mamaniza bermula tiga november sehingga sepuluh november dua ribu empat belas.. Antara hadiah yang disumbangkan oleh penaja adalah seperti yang dinyatakan dibawah :

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy

"we are supporter for giveaway and contest"




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:























Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.